Pret Philips iesniegta ES kolektīvā prasība par kaitīgu putu izmantošanu iekārtās

Nīderlandes tehnoloģiju gigantam draud Eiropas kolektīvās prasības tiesvedība par iespējamiem fiziskās labsajūtas apdraudējumiem, ko rada putas, ko izmanto miega terapijas ierīcēs.

Kolektīvajā prasībā tiek prasīta kompensācija vairāk nekā 1,2 miljoniem Nīderlandes iedzīvotāju, kas izmantojuši Philips iekārtu. No uzņēmuma tiek pieprasīta kompensācija vismaz 70 000 eiro apmērā katram prasītājam par emocionālo diskomfortu un citiem zaudējumiem, kā norāda prasību virzošais advokāts, kas varētu radīt uzņēmumam milzīgus zaudējumus.

Kolektīvā prasība, ko atbalsta starptautiska juristu apvienība Global Justice Network un Itālijas patērētāju apvienība ADUSBEF, tika iesniegta Milānā 27. jūnijā, sacīja apvienības pārstāvis Stefano Bortone. Milānā atrodas Philips galvenais birojs, kas atbild par produktu kvalitāti. Tiesa vēl nav norādījusi sākotnējo tiesas procesa datumu.

Attiecīgie produkti ir miega terapijas ierīces un mehāniskās ventilācijas aparāti, ko Philips tirgo jau vairāk nekā desmit gadus. Šīs ierīces palīdz pacientiem ar nopietniem miega traucējumiem iemigt un vienmērīgi elpot. Lai samazinātu elektriskā dzinēja radīto troksni, Philips ierīcēs iebūvēja skaņas slāpēšanas putas.

Bojājoties šīs putas sadalās lipīgā pulverī. “Cilvēki ir ieelpojuši šo pulveri, kas sastāv no toksiskas vielas, kura ir kancerogēna un var izraisīt potenciāli negatīvu rezultātu,” 4. jūlijā sacīja Bortone.

Nīderlandes iedzīvotāju prasība nav pirmais šāds gadījums. Philips 2023. gada septembrī vienojās par 1,1 miljarda ASV dolāru lielu izlīgumu, lai atrisinātu līdzīgu kolektīvās prasības tiesvedību ASV, kur cilvēki apgalvoja, ka ir cietuši, lietojot respiratorus. Uzņēmums toreiz vienojās par izlīgumu, taču neatzina nekādu vainu vai atbildību par iekārtas radītajiem ievainojumiem.

Jaunās kolektīvās prasības mērķis ir pienācīgi kompensēt Eiropas lietotājiem emocionālās ciešanas un fiziskos zaudējumus.

Kolektīvā prasība tika iesniegta saskaņā ar 2020. gada ES direktīvu par pārstāvības prasībām, kas ļauj Eiropas pilsoņiem iesniegt kolektīvas prasības patērētāju grupas vārdā.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment